Renkött

Ren 

Ren / Suovas är för många ett lite exotiskt djur. Om man inte bor i norra Sverige så stöter man helt enkelt inte på ren i naturen. Här kommer några några spännande fakta om renen.

Renkött
Renkött

Renen är ett arktiskt levande hjortdjur som även förekommer i norra Ryssland och Canada.

Det är det enda hjortdjuret där båda könen bär horn.

En hanren kallas för Sarv på samiska, en honren för Vaja. Om en hanren blir kastrerad kallas den för Härk och kan då användas som dragdjur.

Antalet renar i Sverige varierar över säsong. Efter kalvning på våren finns det ca 350 000 djur men efter slakten på vintern ca 200 000 djur.

Längre tillbaka förekom både skogsren och fjällren som vilda i Sverige. Men sedan 1800 talets slut förekommer de inte i Sverige på grund av alltför intensiv jakt. Det finns några tusen vildrenar kvar i Finland.

Renen är en idisslare som äter lavar, gräs, örter och löv. På vintern lever den mest av lav såsom hänglav mm. Men även av ljung och kråkbär. Trots att renkött har så låg fetthalt innehåller det mer omega 3 än vad ko- och grisskött gör. Ren är även rik på mineraler.

Renen – en delikatess

De flesta har nog ätit Renskav, Torkat Renkött eller kanske Renfilé på restaurang. Men för många som inte har anknytning till norrland så finns det ofta mycket mera att upptäcka i matväg från renen.

Renkött är en mycket uppskattad och naturlig del av kosthållningen i norr. Många privat personer bereder själva sin favorit genom torkning, gravning eller rökning av t ex reninnanlår eller renstek. Många menar att ren och älg, som själva väljer vad de vill äta i skogen, är det mest ekologiska och naturnära kött man kan äta. Lägg till det att renkött är fettsnålt och är helt fritt från antibiotika.

I norrbotten och lappland finns ett unikt produktsortiment av högkvalitativa råvaror. Verkliga guldkorn i vår nordiska matkultur.

Vi vill här tipsa om några om de fantastiska matprodukter som vi fastnat för och som vi vet att många, många flera än vi skulle älska om de bara visste om att de fanns.

Renskav känner många till. Det passar fint med mandelpotatis och lingon. Många barnfamiljer har upptäckt att renskav går mycket snabbt att tillaga och att det slår falukorven alla dagar i veckan. Se bara upp för den vattentillsatta renskaven som är vanlig i matbutikerna. Skenbart billig och av betydligt längre kvalitét än vad de mindre renslakterierna producerar.

Suovas är en samisk term för att röka kött. Suovas kan därför göras av ett antal olika delar från renen. Vanligast är Suovas skav, dvs. Renskav som man Suovas rökt och saltat. Tillagas som vanlig renskavgryta men har en lätt rökig ton. Gillar ni renskav så måste ni prova Suovas. Våra mer kräsna kunder köper Suovas på Renstek som ger en ännu högre smakupplevelse.

Torkat Renkött är en verklig klassiker som är lätt beroende framkallande. Vanligen framställt av bogstek eller renstek. Ett kilo råvara blir ungefär 450g färdigt Torkad renkött.

Renfilé är mörare än det mesta. Den allra finaste delen från ren. På restaurang får man för det mest Renytterfilé. Den är större och mer rak i sin form medan Reninnerfilén är mer som en liten slips i formen. Underbart god detalj som måste upplevas. En inte lika eftersökt detalj är Renkalvinnanlår. Eftersom den tas från kalv är denna detalj även den väldigt fin, mycket nära filén. Kan varmt rekommenderas.

En annan omtyckt detalj är Renstek. God som tjälknöl eller som traditionell stek.

Om du gillar kallskuret så måste ni prov Gravat Reninnanlår eller Kallrökt Renstek. Båda är helt fantastiska delikatesser. Skär i tunna skivor och njut på hårt tunnbröd med lite smör.

En riktigt doldis som få känner till är Gurpi, eller som även stavas Gorpi. Renfärs som lindats med rentarmar. Skärs i skivor och steks i panna. Har ni några frågor om Ren eller renkött kontakta gärna oss.

Vi erbjuder hemleverans av vilt till kunder i norrorts kommunerna Täby, Sollentuna, Vallentuna, Åkersberga och Upplands-Väsby. Vi brukar även kunna hjälpa kunder i Stockholm med lite framförhållning.

1